Hétköznapi varázslatok

Info

WHAT will be done

Description:

A 2012 óta Zöld Óvodaként mûködõ dabasi Bóbita óvoda minden dolgozója elkötelezett a fenntarthatóság pedagógiája iránt és a környezettudatos szemléletformálást kiemelt feladatának tekinti, ezért vállalja hogy immár 3. alkalommal részt vesz az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióján. Ezen a héten a szokásosnál is nagyobb figyelmet szentelünk a hulladék újrahasznosítására, praktikus és sokoldalú felhasználására.
Az óvodába járó gyerekeken kívül a szülõket és a nagyszülõket is bevonjuk az akcióba, a szelektív hulladékgyûjtésbe és a zárónapon megrendezésre kerülõ programokba. November 27-én az óvoda csoportszobái kézmûves mûhelyekké és mozgókuckókká alakulnak, ahol a gyerekeknek játékélményt, a szülõknek pedig ötleteket adunk hogyan lehet kevés, használt anyagból gyermekeiknek új, érdekes játékeszközöket varázsolni. Az óvoda 10 csoportja változatos programokat kínálva, kreatív ötletekkel várja az érdeklõdõket. A barkácsmûhelyekbe tervezett kézmûvesedés ötletei, amelyek otthon is könnyen elkészíthetõk:
– zokniból: csiga, babzsák, polip
– harisnyakígyó
– tejes dobozból hajó
– üvegmécses “behavazott” (só felhasználásával) karácsonyi ajándékba, illetve dekorációnak
Mozgókuckó játékai:
– hóember célba dobó tejes dobozból, karton papírból zoknilabdák felhasználásával
– ügyességi játékok: hajóhúzó verseny
– zokni csiga: gyorsasági versenyjáték
– zokni babzsákkal sorversenyek, különféle életkori sajátosságoknak megfelelõen
A mozgókuckókban biztosított játéktevékenységek során felhasználjuk a barkácsolással készített játékeszközöket. A zárónap alkalmával a vendégek számára biztosítunk lehetõséget arra, hogy a hét folyamán a gyerekek által készített ügyességi játékokat kipróbálják, melyek a finommotorika fejlesztését segítik elõ.
pl.: – elõre megrajzolt kirakó: gomb és mûanyag kupak kirakással
– tojástálcából célba dobó dió felhasználásával
– rongyszõnyeg szövés, használt pólókból, harisnyákból
– pet-palackból szem-kéz koordináció fejlesztésére ügyességi célba dobó
– “körmöcskézés” maradék fonalból (hajpánt, karkötõ, nyaklánc készítés)
Az akcióhét alatt a családok feladata a barkácsolandó játékeszközöknek megfelelõ hulladékok szelektív gyûjtése.
A hét folyamán “csereakció”-t hirdetünk. Négy napon keresztül gyûjtjük azokat a mesekönyveket, könyveket, melyeket a gyerekek otthon már meguntak és szívesen cserélnék el másikra. Lehetõséget biztosítunk a könyvek cseréjére az óvoda aulájában a zárónapon, így is csökkentve a papírhulladék mennyiségét.
A zárónap fénypontja lesz a gyerekekhez igen közel álló környezetóvó bábelõadás a “Lim-Lom” mese. A mese az erdõben játszódik az emberek gondatlan viselkedésére hívja fel a figyelmet a fõhõsök segítségével (Papír Robi, Szatyor Aranka, Pityóka Pál, Bádog Andor) és a különbözõ fenntartható viselkedési módok elsajátítását ösztönzi, továbbá figyelmeztet a helyes és példaértékû viselkedés fontosságára, amelyet egy “zöldóvodásnak” és szüleinek is feltétlenül meg kell tartania még a kirándulások alkalmával is. Ennek a felelõs gondolkodásnak és cselekvésnek a környezettudatos magatartásminták és életviteli szokások átadása óvodásaink és szüleik számára a legfontosabb feladatunk. A mesében megjelenõ bábok remek útmutatást nyújtanak a jelenlevõknek, hogy hulladék anyagokból milyen esztétikus bábokat lehet készíteni, és mindazt az értéket, szépséget amit a természet adott feladatunk megóvni, védeni.
Gazdag ötlettár biztosításával szeretnénk felhívni a családok figyelmét a hulladékcsökkentésére és az újrahasznosítás jelentõségére.

Location

WHERE it will take place

Country:

Hungary

Address:

Dabas
Szent István út
34
2370

Action Developer

WHO will run the show

Entity:

2. sz. Óvoda
# Educational Establishment

How can you get in contact:

.
óvodapedagógus, projektvezetõ

• WHEN

will it happen?

Dates of the proposed action:

27/11/2015

• WHY

join hands and minds to prevent waste?

Check out other actions that will cover these themes:

Waste sorting and recycling

Help the world,
share this action!

Related actions