Μειώνω τα απόβλητα τροφίμων – Αξιοποιώ πόρους – Προσφέρω τροφή στους πρόσφυγες

Info

WHAT will be done

Description:

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου ο Δήμος Λέσβου θα υλοποιήσει δράση με τίτλο «Μειώνω τα απόβλητα τροφίμων – Αξιοποιώ πόρους – Προσφέρω τροφή στους πρόσφυγες».
Η δράση αυτή έχει ως στόχο τη μείωση των αποβλήτων εκτρέποντας από την ταφή χιλιάδες τρόφιμα που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, διαθέτοντάς τα για τη σίτιση προσφύγων και άλλων άπορων ατόμων του Δήμου.
Ακούγεται παράλογο στις μέρες μας, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως οδηγούνται σε ταφή το 30-50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, το να υπάρχουν απόβλητα τροφίμων δεν είναι μόνο κοινωνικά απαράδεκτο, αλλά δημιουργεί και τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Ταυτόχρονα αποτελεί οικονομική σπατάλη και παραπέμπει σε ανορθολογικό τρόπο εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.
Το μεγαλύτερο μέρος των απόβλητων τροφίμων αφορά ευπαθή τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, αλλά και τρόφιμα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και πετιούνται από λάθος κατανόηση της σήμανσης λήξης. Τα αίτια για την ύπαρξη των αποβλήτων τροφίμων παραπέμπουν στην έλλειψη πληροφόρησης και γνώσης σχετικά με τη σωστή διαχείριση των τροφίμων.
Ο Δήμος Λέσβου στοχεύει να αξιοποιήσει:
1. τα συσκευασμένα τρόφιμα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους, αλλά δεν έχουν λήξει ακόμα και είναι σε άριστη κατάσταση και κατάλληλα για βρώση/πόση, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία.
2. τα μη συσκευασμένα τρόφιμα όπως ψωμί, τυρόπιτες, λαχανικά, κοτόπουλα ψημένα κλπ, που στο τέλος της ημέρας δεν έχουν καταναλωθεί αλλά οι κάτοχοί τους δεν θέλουν να τα έχουν στο ράφι της επιχείρησής τους την επόμενη ημέρα και θέλουν να απαλλαγούν από αυτά.

Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Λέσβου έστειλε ενημερωτική επιστολή σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, φούρνους, εμπόρους, διανομείς και πωλητές τροφίμων, εάν επιθυμούν και είναι κάτοχοι τέτοιων τροφίμων όπως περιγράφηκαν παραπάνω, και θέλουν να απαλλαγούν από αυτά, αντί να τα οδηγήσουν σε ταφή, μπορούν να τα διαθέσουν στο Δήμο Λέσβου που θα τα αξιοποιήσει άμεσα, δίνοντας τροφή σε χιλιάδες πρόσφυγες ή και σε άλλους άπορους του νησιού.
Στο νησί της Λέσβου όπως είναι παγκοσμίως γνωστό πλέον, καταφθάνουν καθημερινά 2.000 – 8.000 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες, εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι, ενώ εξαιτίας των καθυστερήσεων καταγραφής τους από τις αρμόδιες αρχές, ή των καθυστερήσεων μεταφοράς τους με τα πλοία της γραμμής, στο νησί μας οι φιλοξενούμενοι μετανάστες αγγίζουν και πολλές φορές ξεπερνούν τους 20.000 και τίποτε δεν μας διασφαλίζει ότι ο αριθμός αυτός δεν θα διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί στο μέλλον, όταν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι 86.436 σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (Πηγή ΕΛ.ΣΤΑΤ).
Τρόφιμα που δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν, όπως συσκευασμένα μπισκότα, συσκευασμένα δημητριακά, κονσέρβες, ψωμί, τυρόπιτες, φρούτα, κλπ., θα μοιράζονται κατευθείαν στους πρόσφυγες, ενώ άλλα τρόφιμα όπως συσκευασμένο ρύζι, συσκευασμένες πένες, συσκευασμένες φακές, λαχανικά κλπ θα οδηγούνται σε υπαίθρια ή κλειστή κουζίνα, στις περιοχές ‘Τσαμάκια’ Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, ‘ΠΙΚΠΑ’ στη Νεάπολη Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης και Σκάλα Συκαμιάς Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας, θα μαγειρεύονται και θα μοιράζονται στους πρόσφυγες.
Η υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές ‘Τσαμάκια’ Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, ‘ΠΙΚΠΑ’ στη Νεάπολη Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης και Σκάλα Συκαμιάς Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός προσφύγων.
Τυχών τρόφιμα που δε θα απορροφηθούν, θα δίνονται σε τοπικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για απόρους.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση των αποβλήτων, προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος και παράλληλα προσφέρεται ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, αφού μέσα από αυτό μπορούν να τραφούν χιλιάδες πρόσφυγες ή και άλλοι άποροι του νησιού, που στην κυριολεξία πεινάν.
Η δράση έχει τη δυνατότητα να συνεχιστεί και μετά την 29η Νοεμβρίου εφόσον οι συμμετέχοντες το επιθυμούν.

Location

WHERE it will take place

Country:

Greece

Address:

Μυτιλήνη και Μήθυμνα
Ελ. Βενιζέλου
13-17
81100

Action Developer

WHO will run the show

Entity:

Δήμος Λέσβου
# Administration/Public Authority

How can you get in contact:

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης

• WHEN

will it happen?

Dates of the proposed action:

21/11/2015, 22/11/2015, 23/11/2015, 24/11/2015, 25/11/2015, 26/11/2015, 27/11/2015, 28/11/2015, 29/11/2015

• WHY

join hands and minds to prevent waste?

Help the world,
share this action!

Related actions